Kokkireissu Laitikkalaan


On kait joskus onnistunut tekemään hyvääkin ruokaa kun sain pyynnön mennä valmistamaan ruuat Smoton halituksen kokoukseen. "Työnanto" piti siis sisällään pe iltapalan, la ja su aamupalat ja la lounaan sekä illallisen. Hiemanhan tuota piti ensin miettiä että mitä sitä sitten tekisi, aamupalathan nyt oli selkeitä pekonia, munia, leipää, kahvia yms. perus aamupalatarpeet, puuroa ei kuulema kaivattu! No perjantain iltapalaksi valikoitui lämpöiset voileivät, la lounas olisi kanakeittoa ja illallinen pitkään haudutettua porsaan ulkofilettä, uunijuureksia ja paistoliemestä tekaistu kastike.
Leipien väliin tuli kokolihaleikkelettä, tomaattia ja cheddar-juustoa. Paahtoleivän pintaan voi sekä ketsuppi ja sen jälkeen vain täytteet sisään ja kansi päälle. Vielä juustoraastetta päälle ja leivät uuniin.



Osa porukasta halusi myös perinteisesti iltapalaksi olleita makkaroita niin sekin kimara valmistui kätevästi uunissa. Leivän ja makkaran seuraksi oli valmissalaatteja. Lauantain aamupalan virkaa siis hoiteli pekonit, paistetut munat, leivät yms. emmeet. Pekonit uuniin ja munat pannnulle. Lopuksi vielä molemmat vuokaan ja uunissa loppukypsytys molemmille.


Olin jo pe iltana laittanut kanat ja possun marinoitumaan. Kanaan tuli hiukan rommia, provencen yrttisekoitusta, suolaa, pippurisekoitusta, savustettua paprikaa ja currya sekä loraus öljyä. Possuun taas laitettiin bbq-kastiketta, olutta, grillimaustetta, rosmariinia, provecenyrttiä, pippurisekoitusta, savustettua paprikaa ja tuoretta valkosipulia. Molemmat saivat siis marinoitua reilusti yön yli jääkaapissa ja aamupalan jälkeen ne saivat jäädä huoneenlämpöön lepäämään.
Otin ensin kanoihin pannulla pienen värin. Keittoon tuli paprikaa, perunaa, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, kanafondia, soijaa ja nuudeleita. Lopuksi komeus kruunattiin vielä paketillisella tuorejuustoa.



Olihan tuo herkkua eikä pelkästään itse tekijän mielestä, tuosta voisi hyvin jättää vaikka perunankin pois ja laittaa enemmän nuudeleita sekä ripaus inkivääriä ei välttämättä olisi pahitteeksi.
Possusta pyyhittiin ylimääräiset marnaadit pois ja se sai seurakseen paistopussiin sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja puolisen tölkkiä olutta.


Uunijuureksiin tuli, perunaa, pataattia, porkkanaa, palsternakkaa ja kun kaikki ei valkosipulista tykkää halkaisin kokonaisen sipulin puoliksi ja pistin kuorineen sen kasvisten joukkoon uuniin niin jokainen halukas sai kaivaa kynsiä itselleen. Muut juurekset saivat pintaan öljyä, suolaa, savustettua paprikaa, soijaa, rosmariinia ja grillimaustetta.


Possu sai olla uunissa n. 120 asteessa reilun 4.5 tuntia, jonka jälkeen käärin sen folioon ja annoin vetäytyä pöydällä kunnes juurekset olivat melkein valmiita. Juurekset taas laitoin 200 asteeseen ja noin 40 minuutiksi. Paistoliemi posusta tietenkin talteen, roippeet pois siivilän avulla, pikku saostus vehnäjauholla ja kermaa. Lopuksi laitoin vielä possunkin uuniin kasvisten loppupuolella lämpiämään uudestaan.



Noiden seuraksi vielä perussalaatti, feta- ja halloum-juustolla ryyditettynä, sekä salaatti parsa- ja kukkakaalista, jonka joukkoon tuli kuivattuja karpaloita ja majoneesia, mausteeksi ripaus suolaa ja pippuria. Muutaman ruokailiajan sanoja lainatakseni gourmee tasoista sapuskata! Kiitokset kehuista ja vaikka sai ihan tosissaan olla keittiössä niin hauskaa oli tehä ja vielä hauskempaa oli kuulla miten se ruoka maistui!

Kommentit

Suositut tekstit