OlutExpon tunnelmia




Niin sitä tuli taas lähdettyä katselemaan ja maistelemaan maltaita ja tisletuotteita ihan isolle kirkolle asti! Kyseessä siis OlutExpo jossa nimestä huolimatta on tarjolla myös tislaamotuotteet mutta tätähän ei saa nimessä mainita kiitos kivikautisen lakisäädösten ja ajattelutavan!
Nyt kun on taas yhteiskunnallinen osuus saatu alta pois, niin voidaan keskittyä asiaan. Tämän vuoden teema oli, olut ruokajuomana joka näkyi hyvin niin ruoka- kuin ohjelmatarjonnassa. Tasatunnein oli erilaisia esityksiä, ohjelma-sivuilta voit käydä katsomassa mitä oli tarjolla. Itse kävin kuuntelemassa tarinaa tanskalaisista voileivistä ala Tanskalainen voileipä/Aimo Lindgren, Juuston ja oluen yhdistämisestä Jukolan juusto/Markku Liias, Olut ja finedining by Fazer Culinary Team ja Hyönteissnaksit oluen seurana by EntoCube/Janne Koskenniemi. Tämä oli erittäin hieno uudistus ja ajaa juuri sitä asiaa, että jätetään se kännääminen vähemmälle ja maistellaan enemmän. On hienoa huomata, että tapahtuma kehittyy ja miten yleisön mielipiteet ja toiveet otetaan huomioon.







Tällä kertaa ei oikeastaan mistään oluesta tai viskistä tullut sellaista WOV! tunnetta muutamia hyviä yllätyksiä kylläkin, laitan alle listan kahden päivän aikana maistelluista tuotteista.

Mustan Virran Panimo: Pistolekors Portter
Hiisi: Hattara Passio-Sessio IPA
Plantation Vintage: Trinidad (rommi)
Fat Lizard: Rib Tickler Rugby
8-bit Brewing: Razident Evil Raspberry
Top Fuel Beer Company: Golden Vicious Apple cider
Brooklyn Brewery: Kiwi’s Playhouse
Vakka-Suomen panimo: Prykmestar Talvi
Edrington Finland : The Naked Grouse (viski)
Cheers From Suvela: Amber Ale
Mallaskuun panimo: Pumpkin Ale
Fat Lizard: Blacktop Porter (Varsin erikoinen jälkiruokamainen olut, jossa on käytetty kahvipapua, suklaanipsejä ja vaniljaa. Liian imelä tuopilliseksi mutta jälkkäreissä voisi toimia)
Thornbridge Brewery: Late Star ESP
Kyrö Distillery: Single Malt Rye Whisky (Tätä erikoisuutta oli tilaisuudessa kaikki 2 pulloa ja ihan piti jonottamaan mennä, että sai maistaa osansa. Hyvä leipämäinen mutta toki varsin nuori maku.)
Hartwall: Lahden erikois jouluolut
Cool Head Brew: Watermelon Gose (enemmänkin siiderimäinen)
Valamon luostari: Absintti 69% (olipa pahhoo ja väkevää)
Suomenlinnan Panimo: Höpken Pils
Kiuchi Brewery: Hitachino Nest Beer Red Rice Ale (Ehkä se tapahtuman yllättäjä. Raikas ja maukas olut)
Laitila: Mississippi Beer
Brewski: Mango Hallon Feber
Pyynikin Panimo: Tumma Juhlaolut (tässä oiva valinta joulupöytään)
Moose The Loose: Bold Steam Beer
Fiskarsin panimo: Kaffe Stout
The Glenmorangie Distillery: Glenmorangie Nectar D’or
Suomenlinnan Panimo: Helsinki Portteri (tässä toinen vaihtoehto joulupöytään)

Kuten edellä sanoin, että mistään ei tullut sellaista tätä on pakko saada fiilistä mutta hyviä makuja ja rentoa tunnelmaa sitäkin enemmän! Tässä olisi oiva tilaisuus meidän eduskunnan pelleillä tulla katsomaan mitä olisi juomakulttuurin tulevaisuus, kun saataisiin hieman helpotusta lakeihin! Yhtään rähinää en nähnyt/kuullut, yhtään kaatokännissä olevaa ihmistä en nähnyt, se mitä näin oli ihmisiä rennoissa fiiliksissä makustelemassa ja keskustelemassa maltaisista tuotteista ja kuuntelemassa hienoja tietoiskuja siitä, miten moneksi olut taipuu ruuanlaitossa!








Perjantai tuntui jotenkin olevan edellisvuotta hiljaisempi päivä, toki en kävijämääriä tiedä mutta näin silmäarviolta ja samoin näytti, että myös näytteilleasettajia oli edellisvuotta vähemmän tai osastot oli sijoiteltu niin että tilaa oli saatu muuhun käyttöön.
Maksuvälineessä oli tapahtunut myös muutosta ja pullokorkeista oli siirrytty tapahtumakortilla maksamiseen. Niin hauska idea kuin tuo pullonkorkki olikin se ei ollut käytännöllinen sillä 50 kpl 1€ pullonkorkkeja on jo aika kasa! Nyt sait kaulaasi kortin, jolle pystyit lataamaan haluamasi summan. Itse tuotteet maksoivat eurosta ylöspäin ja annokset olivat 1.5 dl luokkaa ja tisletuotteista sai annoksia alkaen 1cl. Olutannokset saisivat olla pienempiäkin, 1 dl riittäisi makusteluun vallan hyvin. Jos rahaa sattui jäämään yli, sai sen lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai ottaa tiskillä jäljelle jääneet rahat itselle. Jos jotain pientä parannusta niin edelleen alueen pohjakartta olisi kiva, tätä kysyin ja järjestäjillä sellainen oli mutta sitä ei saanut asiakkaille, A4 lappu jossa alue ja numerot sekä lista mikä yhtiö/panimo minkäkin numeron kohdalla on, muuta se ei tarvitsisi tai nettisivuille kuva (jos sellaisen saa laittaa, kun siinä näkyy tislaamotuotteetkin).







Panostus ruokaan näkyi myös tapahtuman ruokatarjonnassa, josta huolen pitivät Bryggeri Helsinki, Il Birrificio ja Ohrana Krouvi Panimo. Jokainen ravintola oli suunnitellut annoksia tapahtumaan ja niiden kylkeen vielä olutsuositukset. Perjantaina tuli käytyä tosin syömässä Kampin kauppakeskuksen BBQ Housessa, jossa lounaaksi oli tarjolla nyhtöpossu hampurilainen, annos irtosi hintaan 10.5, ja rahalle sai kyllä vastinetta varsinkin, kun possu oli loppunut ja tilalle tuli nyhtönautaan!


Lauantaina tuli sitten syötyä ensin pikku alkupala rautatieaseman vieressä olevassa Black Grill&Cafessa, jossa tuli otettua vain makkaraperunat, tosin hyviä nekin! Illemmalla noista Expon tarjokkaista valikoitui Birrin burgeri, jossa oli naudan kieltä, piparjuuriaiolia, olutpikkelöityä punakaalia ja salaattia briossisämpylän välissä. Tuolla kyllä jaksoikin hyvin loppuillan!


Parasta antia on juurikin tuo tuotteiden maistelu ja näytteilleasettajien kanssa keskustelu, jolloin saa hyvän kuvauksen tuotteesta ja sen tekotavasta. Myös Tasting-tilaisuudet olivat tulleet takaisin, kiitos tästä! ja ne olivatkin varsin kysyttyjä, sillä osa oli myyty jo etukäteen loppuun, joka kertoo näiden tilaisuuksien tarpeellisuudesta ja kysynnästä! 






Tapahtumahan jo järjestäjänkin lauseen mukaan haluaa keskittyä maisteluun ja tietojen vaihtoon ilman häiritsevää ”festivaali” tunnelmaa ja tässä tapahtuma on onnistunut todella hyvin! Kiitos järjestäjille ja näytteilleasettajille oli jälleen maukas ja mielenkiintoinen reissu!

Kommentit

Suositut tekstit