Itsenäisyyspäivän apetta

Suomen itsenäisyyttä tuli juhlistettua oikein paremman evään merkeissä. Olin saanut kaverilta peuraa ja siitähän se ajatus sitten lähti kehittymään.

Peuraa tummassa oluessa:

Peuran potkaa n. 500g
1 pkt pekonia
pari porkkanaa
Palsternakka
200g salottisipulia
pari valkosipulinkynttä
muutama laakerinlehti
kokonaisia mustapippureita 4-7
suolaa
myllystä mustapippuria
n. pari dl tummaa olutta (stout, porter tms.)
2-3 dl vettä
1 beef fondi
tuoretta timjamia

Laita uuni n. 200 asteeseen ja paloittele lihat, porkkana, palsternakka sopiviksi suupaloiksi. Kuori sipulit ja jätä pienimmät kokonaiseksi ja halkaise jos on isompia. Tee valkosipulista ohuita siivuja. Leikkaa pekoni muutaman sentin levyisiksi paloiksi. 
Laita pekonit pannulle ja kun ne alkavat kypsyä lisää porkkanat, palsternakat, sipulit ja valkosipulit. Paista kunnes kasvikset ottavat vähän väriä ja kaada ne pataan.
Laita pannuun hitusen voita ja paista lihat parissa erässä, niin että hiukan ruskistuvat. Samalla laittaen hieman suolaa ja pippuria lihoihin. Kaada lihat pataan.
Kaada tämän jälkeen olut pannulle ja kun se hieman kuohahtaa lisää vesi, kokonaiset pippurit, laakerinlehdet, fondi sekä muutamia timjaminoksia. Kun fondi on sulanut kaada neste lihojen ja kasvisten päälle.
Pidä pataa uunissa noin 30-40 min kunnes kiehuminen on kunnolla alkanut, tämän jälkeen laske lämpö n. 150 asteeseen. Hauduta pataa vähintään 2 tuntia. Itse pidin pataa uunissa reilun 3 tuntia ja ei se siitä ainakaan huonontunut, tosin muista välillä tarkistaa nesteen määrä ja jos alkaa näyttää kuivalta lisää olutta. Tuohon kun vielä teki kirnuvoilla ryyditetyn pottumuusin ja salaatin niin olihan muuten hemmetin hyvää! Kuvia ei valitettavasti ole kuin lopputuloksesta.


Juomasuosituksena voin sanoa, että Suomenlinnan panimon Helsinki Porter sopi tuon kanssa aivan täydellisesti!

Kommentit

Suositut tekstit