Kalamarkkinat ja Yläkaupungin yö

Pitkästä aikaa oli taiteellinen tapahtuma, jonka teema sai minutkin jopa liikkeelle. Kyseessä oli siis yläkaupungin yö ja teemana ruoka. Töissä kuulin jonkun maininneen myös kalamarkinoista, joista en ollut kuullutkaan, joten netti laulamaan ja tietoa tiskiin. No löytyihän sitä tietoa ja siitä lähti suunnitelma liikkeelle.
Aamupäivästä kalamarkkinoille, sieltä ruokatorille, josta suunta oli kohti keski-aikaisia herkkuja ja illan kruunaisi kokkikisa.
Kalamarkkinoissa ihmetytti se etten ollut nähnyt mainoksia missään, väkeä olisi varmasti tullut paikalle enemmänkin jos mainostukseen olisi panostettu. Markkinat sinänsä olivat hyvät aiheeseen eli siis kalaan liittyviä kojuja mikä mitäkin paistaen ja käryyttäen.


Tunnelma oli mitä mainioin ja kelikin suosi. Innostuin jopa niin paljon että vaikka tituleeraankin itseäni monesti "kalattomaksi" niin söin muikkuja ja lohta. Selityksenä siis en ole allerginen mutta "pelkään" syödä kalaa, yksikin ruoto suuhun niin syöminen tyssää yleensä siihen. Mutta muikut ja lohilautanen olivat vallan maukkaita. Lautasellehan tuli loimutettua lohta, sipulia, porkkanaa, perunaa ja valkosipulimajoneesia. Päätelkää itse maistuisiko seuraava annos hyvälle.
Kyllä kelpasi lähteä valmistautumaan iltaan maha täynä ja mieli hyvänä.
Ruokatoria mainostettiin alkavaksi klo. 16:00 yliopiston pihassa. Pettymys olikin suuri kun saavuimme paikalle, pari hassua kojua, joissa paistettiin pyttipannua ja tortilloja!! Mitä tulee mieleen sanasta RUOKATORI? minulle pöydät notkollaan eri ruokia ja raaka-aineita mm. kasviksia, vihanneksia, viljatuotteita, mehuja yms yms. Tässä oli pettymys suuri ja järjestäjille vinkiksi, jos nimenä on ruokatori niin se kaipaa muutakin kuin pari pyttyksen vääntäjää. Vasta neljän jälkeen alkoi kojuja nousemaan enemmän mutta pettymys tuli niistäkin suuri osa kojuista oli etelänhetelmien valloittamia ja niissä myytiin koruja ja vaatteita! Joo ja oli siellä joogaa, sekä pari puoluetta mainostamassa itseään. No mainittakoon että muutama luomutuotteiden myyjä, joiden kanssa tuli vaihdettua sana jos parikin.
Torilta suunistimme kohti keskiaikaa varsinkin sen antimia, pakko mainita erikseen kiitos keskiaikaseuralle, joka oli panostanut erittäin kiitettävästi omaan tilaisuuteensa. Oli pitopöytä ruokineen ja välineineen sekä pöytä täynä erillaisia astioita, joissa oli keskiaikana käytettyjä raaka-aineita sekä muita herkkuja ja niitä sai maistella!
Myös tietoa tuli runsaasti, raaka-aineista, ruuan valmistustavoista sekä sen ajan uskomuksista ruokaan. Tämä pyyhkäisi pois pettymyksen, jonka ruokatori jätti jälkeensä.

Viimeisimpänä ruokaan liittyvänä asiana oli poiminut listalle kokkikisan, joka järjestettiin yliopiston pääräkennuksen aulassa. Kisaajia oli viisi, joista neljä oli enemmän tai vähemmän julkisuuden henkilöitä ja yksi yleisön joukosta valittu. Itse ajattelin ensin mennä kisaamaan mutta kun tuli aika valinnan huomasin polttariporukan, joka oli vartavasten tuonut sinne juhlakalun kokkaamaan niin jätin käden nostamatta. No eipä meitä vapaaehtoisia siellä enempää olisi ollutkaan. Kisan tarkoituksena oli tehdä salaatti Keski-Suomalaisista raaka-aineista ja jokaisella piti olla jokin oma raaka-aine mukana sekä pakollisena aineena oli esikeitetty speltti. Valitettavasti kamerasta loppui akku (perk...) joten salaateista ei ole kuvia eikä voittajasta. Kisan voitti Tony Melville ja kisa oli kuulema tiukka.


Näin lopuksi ihan jotain muuta kuin ruokaa ja juomaa eli kulttuuria siinä perinteisemmässä muodossa. Kävimme katsomassa ISÄ — Voimauttavia valokuvia Jyväskylän Taidemuseossa 12.3.–23.5.2010 näyttelyä, joka oli todella mielenkiintoinen ja tunteikas. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä illan parhaasta musiikista ja anteeksi kun näin sanon ulkonäöstä huolimatta tarjosi soittajat grilli 21:n pihassa. Allaolevat kuvat on sitten otettu kännykällä kun ei muuta laitetta löytynyt.Kommentit

Suositut tekstit