Olut Expo


Tänä vuonna pääsi taas herkuttelemaan kun oli aikaa lähteä kolmatta kertaa järjestettävälle Olut Expolle, tapahtuma taitaa olla yksi suurimmista oluen ja tislaamotuotteiden (viskien yms.) messutilaisuus, jossa panostetaan enemmän maisteluun kuin siihen että vedettäisiin ne perisuomalaiset kännnit! Tänä vuonnna paikalla oli 46 näytteilleasettajaa niin koti- kuin ulkomailtakin. Mukana kattavasti pienpanimoita kuin isojakin toimijoita! Tapahtumassa järjestetään myös tastingejä, joihin monesti yhdistyy pieni luento maisteltavista tuotteista sekä tuotteiden valmistustavoista! Jos himpunkaan vertaa olet kiinnostunut oluista tai viskeistä tänne kannataa tulla!Klo 15 aikaan oli vielä hiljaista.

 


Ensipuraisu oli Fat Lizard 101 California Pale Ale 5.8%Jyväskylän pojatkin olivat paikalla ja tässä tuli maistettua Solu-nimistä olutta, joka on tammmikypsytetty Scottityylinen


Valamo monastery disteller tarjosi 3 vuotta vanhaa sherrytynnyrissä kypsynyttä viskiä.Tässä maisteltiin Pilsner Urquel:n suodattamatonta ja pastöroimatonta erikoiserää.Tänä vuonna tuli ilmoittauduttua yhteen luento/tasting tilaisuuteen, jonka teemana oli oluen ja viskien yhdistäminen. Luennon piti Henrik Larkio Servaalista ja Jyri Mäkinen Edrington Finlandista. Tarjolla oli 5 viski- olutparia. Ajatuksena se että olut ja viski sopivat nautittavaksi yhtä aikaa ja kun oikean parin löytää ne myös tukevat toisiaan makumaailmoiltaan.Hyvin veikeä makuyhdistelmä "öljyisen" viskin ja trappistyylisen IPA:n lyödessä kättä yhteen.
Tämä yhdistelmä korosti hyvin viskin savuisuutta ja oluen kahvin ja suklaan aromeja.


Omaan suuhun voimakas savuviski ja hieman pliisu IPA ei oikein istunut. Tämä oli paras pari, jenkkiläinen makea viski yhdistettynä jenkkiläiseen IPA:an toimi. Rupesi tekemään mieli nyhtöpossua BBQ-kastikkeella!

Tämä oli varsin kaksijakoinen pari, toisaalta kirsikkaisuus toimi viskin tukena toisaalta se vei myös siitä paljon pois.


Mukava oli jälleen kerran kuunnella tietoutta oluen ja viskin valmistuksen saloista ja esim. siitä miten jo pelkkä turve vaikuttaa viskiin tai lähinnä se mistä turve on nostettu.Seuraavaksi olikin vuorossa Teerenpelin hetki sitten lanseeraama 10 yo Single Malt. 


Sitten tulikin vuoroon tämän reissun erikoisin Borg Brugghús:n Surtur, jonka maltaiden kuivaamiseen on käytetty lampaa lantaa! Se tuoksuu myös oluessa ja kun tätä tarpeeksi maisteli alkoi se myös siinä maistua!

Paha sanoa mutta tämä valikoitui ainoastaan listalle siksi että sai huuhdeltua "paskan" maun suusta pois, mutta ei tämä huono ollut missään tapauksessa!


Tätä oli vielä pakko kokeilla aikaisemminkin mainitut Fat Lizardin pojat olivat pistäneet putkeen aprikoosia, appelsiinia, passionhedelmää yms. jonka läpi olut painettiin. Todella veikeän makuista tavaraa!Ruosniemeltä tuli maistettua Sihteeriä!

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä tuli maistettua Ruotsalaisen Hven Disttilleryn 5 vuotta vanhaa viskiä, makiaa ja hyvää oli sekin! Kuvaa ei valitettavasti ole!
Illemmalla alkoi jo olla tungosta!Olut Expo takana jälleen ja ensi vuonna uudestaan jos vain järjestetään, tässä banaanivaltiossa kun ei voi olla varma mistään varsinkin kun kyse on alkoholista! Tätä harvoin ehkä kuulee olutta nauttiessa mutta ainut "huono"puoli oli se että olutta ei saanut 1dl annoksissa, vaan aika monella annoskoko oli 3 dl joka on liikaa kun tarkoituksena on maistella mahdollisimman laaja kirjo. Toki monessa tiskissä oli myös 1.5dl annoksia mutta tuo desi olisi aivan riittävä! Hyvä tapahtuma ja paljon tuli juteltua alan asiantuntijoiden kanssa. Nyt on taas monta makua ja kokemusta rikkaampi!

Kommentit

Suositut tekstit