Olde Hansa

Tuli tuossa käytyä Tallinnassa ja siellä tietenkin piti sitten saada apetta sisäiseen laukkuun. Onneksi työkaverini oli varannut meille Olde Hansasta keski-aikaset syömingit, valittavana oli useampikin vaihtoehto ja niistä porukalla pöytään päätettiin kopauttaa Raatimiesten riistajuhla.
Tämä sinänsä oli outo valinta kun seurassamme oli kaveri, joka ei ole tähän mennessä ole voinut sietää riistaa, yksi ei voi sietää makkaranpäitä ja minä en niin välitä kalasta mutta enemmistön päätös ratkaisee.
Ja onhan tuumattava etten ole koskaan, siis koskaan syönyt niin hyvää ruokaa kuin nyt ja niin paljon. Jo alku oli mahtava meidät johdateltiin rappusia ylös jonka puolivälissä kädet pestiin ja kuivattiin. Tämän jälkeen piti valita isäntä, jonka kuului murtaa leipä ja siunata ateria suolalla. Jos ateria ei maistuisi niin isännän olisi mentävä keittiöön hommiin.Periaatteenahan oli 2 tuntia aikaa ja kaikkea saa pyytää lisää niin paljon kuin haluaa. Ai niin se tärkein eli ape, alkupaloina oli:

-Katajainen riimiliha, piparjuuressmetanan kera-
-Viiriäisen munia-
-Andalusia lohta-
-Ranskan hovin linnunmaksaherkku sipulihillon kera-
-Liivinmaan kreivin hapankurkkuja-
-Lontoon kauppamiesten sahramipikkelssi-
-Suuresti sieunatun oliivipuun marjoja-
-Maustekauppiaan marjasurvos-
-Yrtti-pähkinäleipää ja käristeleipää-
-Linnan tuorejuustoa-

Kyllä kelpasi ja jo pelkillä alkupaloilla olisi pärjännyt koko illan, tästä ei voi sanoa kuin että herkkua oli.Tuossahan nyt on vain pieni osa siitä määrästä mitä tuli syötyä ja ahdettua kurkusta alas. Kyllä tuo toimi kuin perunajauho tanssisalin lattialla.

Pääruokaan siirtyessä tuntui että nyt ei pöytään mahdu kaikki mitä sinne koitetaan änkeä, pääruokalistalla oli:

-Nuotion savulohta pähkinäkastikkeessa-
-Cunnioitetun Fredrik-kokin riistamakkaroita Carhun, Willisian sekä Hirven woimin-
-Mahtikauppamies von Hueckin pehmeänmakuinen riistakäristys-
-Suur-Cauppamies von Wehrenin metsästysseurueen macoisat jänispaistit-
-Kreivi von Uexkyllin villisikavati-

Lisukkeina pääruuan kanssa:

-Hienomman wiljan saframispeltti-
-Haudutettu savuhapankaali-
-Ristiretkeläisten linssimuhennos-
-Inkwärlanttu-

Tätä ruuan määrän, makujen ja ja ja ei löydä sonoja... ilotulitusta kestikin sitten tovi ja makkaroita piti oikein tilata lisääkin.


Ainut mistä en niin välittänyt oli savustettu hapankaali muuten kaikki oli täydellistä ja tähän kun vielä lisää sen että olimme syöneet aamupäivästä lounaan laivalla seisovasta pöydästä niin ruuan on oltava hyvää että sitä uppoaa tälläinen määrä.

Niin ja jälkiruuaksi tarjoiltiin ruusuvanukasta, mikä oli niin ovelan makuista ettei se ollut edes pahaa.


Niin se ihme mikä ruokailun yhteydessä tapahtui oli se että yksi tykkäsi riistasta, toinen söi ne makkaranpäät ja minä söin kalaa. Palanpainikkeeksi oli vettä, hunajaolutta ja viiniä, jotka eivät kuuluneet syöminkijen hintaan. Tämähän ei nyt sitä halvinta herkkua ole mutta kokemusta ei voi verrata rahassa ja Suomesta et mistään saisi tälläistä palvelua ja sapusakmäärää, olutta ja vettä tällä rahalla. Oma annokseni teki siis 735 EEK eli 47.5€. Tiedän ainakin yhden vakipaikan jonne menen seuraavankin kerran kun Tallinnann eksyn ja neuvo varatkaa pöytä, sillä paikka oli aivan täynä.
Bonuksena vielä makunautinnon lisäksi saimme kokea keski-aikamusiikin iloisesta säkenöinnistä kun talon tytöt pistivät soittimilla parastaan.


Kommentit

  1. Kyllä ja seura oli vertaansa vailla. Tuota voisi kokeilla joskus uudestaan samalla porukalla ihan lomamatkana!?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit