Ardbeg Roadshow - Jyväskylä

Nyt pääsi pieni ihminen elämän alkulähteille ja kiitos siitä kuuluu Old Brick's Inn:lle ja se kiitos on suuri. Suuret kiitokset lähtee myös Ardbegin Ambassadorille Jarkko Nikkaselle, joka veti tämän tastingin.
Niin siis kyseessä oli jos ei joku jo tajunnut niin viskien tasting tilaisuus. Maistettavia ja haistettavia viskejä oli neljä kaikki siis Ardbegiltä.
Jarkko piti ensin historiikin sekä kertoi yleisesti viskin valmistutksesta ja varsinkin siitä miten se hoituu Islayn saarella ja miksi tämän saaren viskit ovat niin voimakkaan turpeisia ja savuisia. Esitelmä oli erittäin valaiseva. Turpeisuus ja savuisuushan johtuu siitä että siellä mallastettu ohra kuivataan turpeella ja sen vahva savu imeytyy jyviin. Makusteltavina olivat:
Niin alkoi tuoksu- ja makumatka savuviskien ihanaan maailmaan Ohje oli tuoksutella ja maistella, myös pyydettiin ettei "ryystäisi" koko lasia heti tyhjäksi vaan jättäisi lasiin ainetta niin että sitä riittäisi uusintakierrokselle. En lähde tarkemmin kuvailemaan miltä mikin maistui tai tuoksui mutta sen kerron että yhdestä viskilasista saa ns. neljä eri makua. Maista raakana, maista niin että ota suuhun tilkka vettä päälle ja viskiä, maista uudelleen raakana ja maista niin että lisäät viskin sekaan vettä. 
Oli erittäin jännä huomata miten maku muuttuu kun suu tottuu viskiin. Myös tuoksu on ihan eri esim. 10 vuotiaasta tuli savu ja imelyys ekalla kerralla niin neljän viskin jälkeen siitä sai irti vaniljajäätelön. Jos näistä pitää valita paras niin oma maku otti vastaan parhaiten Uigeadailin mutta jokainen näistä viskeistä on ostamisen ja maistamisen arvoinen. 
Olisin kuitenkin odottanut että viskit olisivat olleet eri valmistajilta ja että viskejä olisi ollut erillaisia (blendet, jyvä yms.). Yksi asia myös otti korvaan tilaisuuden aikana kun kysyttiin esittelijältä Blendet-viskeistä niin hieman niitä "haukuttiin"! Jarkko oli vannoutunut Islayn viskien kannattaja (eikä ihme) ja jäi hieman kuva välillä että mitkään muut viskit ei ole juurikaan hääppösiä, tosin haluan korostaa että tämä on erittäin pieni miinus ja kuten sanottu jokaisella on oma makunsa.
Hienoa oli myös se että annettiin ihmisten saada omat tuoksut ja maut eikä niitä tyrmätty, sanottiin että jos joku maistaa viskistä esim. tervaa niin kukaan ei ole sanomaan etteikö niin saisi maistua.
Tilaisuus oli siis erittäin antoisa ja suuret kiitokset ja kumarrukset vielä järjestäjille! Loppuksi pieni ohje niille jotka viskejä tilaavat ravintolasssa: Ei ole pakko tyytyä yhteen vaan ota kaksi lasia ja molempii  2cl niin saat samaan rahaan tuplasti maisteltavaa tai neljään lasiin 1 cl niin makusteltavaa on vielä enemmän.

Kommentit

 1. Kylläpä noissa maistajaisissa olisi mielellään ollut mukana. Itselleni noista on tuttu vain tuo kymmenvuotias perusversio, muita en ole nähnyt Oy Alkoholiliike Ab:n myymälöissä enkä muuallakaan. Säännöllisesti käytettynä Ardbeg on minun makuuni liian ruokaisaa mutta harvemmin toki menee - samassa kategoriassa joidenkin Bowmoren laatujen kanssa.

  Islay on ilman muuta viskin Mekka ja paratiisin puutarhat aukeavat minulle Lagavulinin tislaamolta. Laphroaigin petrolinen maku käy harvoin, Bruichladdich, Bunnahabhain ja Caol Ila ovat myös tuttuja. Erittäin hyvä on myös Finlaggan, jota olen hankkinut Puttgardenin satamassa olevasta myymälästä, jossa on laajat viskivalikoimat. Sanoisin melkein kakkoseksi Lagavulinin jälkeen.

  Valitettavasti blended-viskeistä ei ole minullakaan mitään hyvää sanottavaa. Pitkään käytin talousviskinä Famous Grousea mutta onhan se aika kuraa. Sittemmin vaihdoin sen Glenlivetin 12-vuotiaaseen perusviskiin ja sekin on vähän jäänyt. Tänään otin Balvenien 12-vuotiasta Double Woodia, josta sinä et tainnut jonkin artikkelin mukaan erityisemmin perustaa. Talousviskinä on mennyt viime aikoina myös Auchentoshan (12 v), Singleton mm. Ihan hyviä ovat myös Auchentoshan Three Wood, Glenmorangie La Santa - Glenfiddichin Solera Reserveä ei ole kävellyt vähään aikaan vastaan valitettavasti.

  Taidanpa ottaa tänään vielä toisenkin, alkaa vain varastot ehtymään, viime viikolla otin viimeiset pisarat kolmesta eri merkistä. Pitäisi tehdä reissu Puttgardeniin taas.

  VastaaPoista
 2. Se on jännä homma tuo maku, itselleni on ihan sama onko viski singleä vai blendet vai jotain muuta jos se vaan maistuu hyvälle. Alkosta löytyy noita köyhänmiehen sekotteita vaesin huokeaan hintaan ja moni niistä saa kyllä suun hymyilemään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit