Lohta ja punajuurikiusausta


Punajuuri tämä kaiken värjäävä maukas juures! Joo ja nyt joku jo sanoo hyi hemmetti kun pahaa mutta odotas ja lue! Noin tein minäkin vielä reilu vuosi sitten mutta eräs hiukan myöskin sapuskanlaittoon perehtynyt pinkki sika kysyi " milloin olet viimeksi maistanut punajuurta" aloin asiaa miettimään ja noh ehkä lapsuudessa jotain etikkapunajuuria joskus 70-, 80-luvun taitteessa. No näitä säilöttyjä kökköjähän ja tuoretta tavaraa ei voi verrata edes toisiinsa ja siitä alkoi punajuuren soljuminen meikäläisen elämään.
Niin asiaan eli siis tuohon sapuskaan....juu ja vielä mainittava etten ole muuten koskaan tainut valmistaa kalaakaan kotona!! kyllä kuulitte (tai siis luitte) oikein.

No niin eli pussilinen punajuuria (1kg) lanttua, porkkanaa ja pari palsternakkaa kuutioiksi ja vuokaan sekaan maustehet (suola, pippuri, yrttejä), kerma sekä pussillinen aurajuustoa. Aurahan sopii punajuuren kylkeen kuin se kinkku siihen joulpöytään. Nämä uuniin kypsymään, itse pidin niitä 200 asteessa kunnes olivat kypsiä mutta napakoita.

Lohen pintaan tömppäsin suolaa, pippuria jotain sitruunamaustesekoitusta ja annoin hetken makustua. sen jälkeen vain voikilon kanssa pannulle se kuuluisa mätipuoli ylöspäin eli nahka alas! Ensin kovalla lämmöllä ja kun kala alkoi osoittaa kypsymisen merkkejä pikkasen pintaa syvemmältä niin lämpö puoleen ja kansi pannuun. Lopuksi vielä käänsin mätipuolen pannua kohti ja otin siihenkin pikkasen väriä. Ei ehkä kurmeeta mutta kyllä tälläselle maalaistollolle kelpas. Seuraavana päivänä vielä kun teki kermaviilistä kastikkeen ni kyllä kelpas. Siihen tuli laitettua suolakurkkua, sipulia, suolaa, pippuria, valkosipulia kaikki pieniksi hakattuna.Kommentit

Suositut tekstit