Savukinkkua ja mustaherukkachilihilloa


Joulun jälkeen alelaarista tarttui käteen luuton pakastekinkku, nyt oli aika tehdä pakkaseen hieman lisää tilaa, joten nasu ulos ja sulamaan! Kinkun paistoin ihan perinteisen ohjeen mukaan 125 astetta ensimmäinen 1.5 tuntia ja sen jälkeen lämpö 100 asteeseen. Siellä se sai possunpeppu köllötellä reippaan 5 tuntia kunnes mittari näytti noin 77 astetta.


Perinteiseen tapaan nahan ja ylimääräisen läskinpoiston jälkeen tempaisin hunnun sialle, eli sinappia ja korppujauhoja. Vielä sai nasu olla uunissa 225 astetta ja reipas 10 minuuttia.Ihan ei malttanu olla riipasematta heti maistiaisia ja olihan se hyvää! tuli otettua ihan useampikin siivu mutta tälle possulle on muuta käyttöä kuin pelkkä kinkun virka! Sitä ennen seuraavana aamuna oli kuitenkin toisenlaista herkkua tiedossa, nimittäin mustaherukkachilihilloa tai hyytelöä, kumpaa tuosta nyt milloinkin sattuu tulemaan.

Resepti on napattu ihan hillosokeripussin takaa, eli:
2 kg marjoja
1 dl vettä
1 kg hillosokeria
chiliä maun mukaan (tää ei oo pussin takana olevassa ohjeessa)

Kiehauta marjat ja vesi. Jo ennen pikku kiehahtamista aloin lisäillä silputtua tuoretta chiliä aina välillä maistellen, sitten kun tuntu tarpeeksi tymäkältä niin sokeri joukkoon. Ohjeen mukaan keitetään hiljalleen 10 min tai 15, itellä meni tuo jälkimmäinen. Kun sokeri oli sulanut maistoin uudelleen ja kas kummaa chili ei maistunutkaan enää eli ltaas lisämään. Maistelua, lisäämistä, maistelua....tätä niin kauan kunnes on omalle kropalle sopivaa. Sitten vaan tavara purkkeihin!


Siellä se on C-vitamiini jalossa muodossa, tein tätä samaa ainetta viimekesänä ja viellä en ole ruokaa löytänyt mihin se ei sopisi...tosin esim. hernekeittoon en ole vielä kokeillut!
Sitten taas kinkun kimppuun! Itsellä kun on sellainen pieni sähkösavustin piti nasua pikkasen operoida ennen kuin sen sai mahtumaan savustimeen. Pikkaisen kostutettuja leppäpuruja ja pöhinä päälle, sian kylkeen vielä grillattuja porkkanoita ja palsternakkoja sekä paistiliemestä tehty kastike, johon töppäsin pikkasen vettä, kermaa ja mausteita sitten vain kiehautus ja suurustus!


Jumankekka että sai kinkku uusia ulottuvuuksia tuosta savustimesta! herkkua oli! Eikä voi kyllä moittia kastikeen, eikä sen puoleen kasvistenkaan makua! Suolastahan tuo on mutta hyvvee!

Kommentit

Suositut tekstit