Savustettua viskiporsasta ja aurajuustojuureksia


Savustaminen, tämä Suomalaisen metsästäjä keräilijkäkansan jalo taito, joka on osalta päässyt unohtumaan tai sitten ne kuuluisat sokerit laitetaan sinne sähköpontön rasvakaukaloon. No kerrostalossa tämä ei tietenkään ole niin yksinkertaista (tai niin luulin) kun pönttöä ei nyt voi naapurin kiusaksi laittaa pöhisemään parvekkeelle ja omaksi kiusaksi ei olohuoneeseenkaan. Ratkaisu oli savustuspussi, ei mikään uusi keksintö mutta en ole ennen älynnyt kokeilla. Helppoa ja savutonta mutta kuitenkin savustamista!

Savustettu viskipossu
Kilo possun ulkofilettä
Viskiä
Mausteita
Savustuspussi

Ulkofileen läskiin kunnon viillot ja mausteet hierotaan pintaan kunnolla ja väleihin lorautellaan myös viskiä. Mausteiksi eksyi pippuri, suola, NoMun smoky peri mausteseos, valkosipuli ja viski. Sika pussiin (ei siihen savustus) ja vielä loraus viskiä perään. Anna marinoitua yön yli, toki tässä muutama tuntikin riittää mutta parempi tulee kun ottaa rauhassa.
Putte kannattaa jo aamulla ottaa huoneenlämpöön niin ei ole liha kylmää kun sen uuniin tunkee. Uuni savustuspussin ohjeen mukaan min. 250 alalämpö ja sika pussissa kuumalle uunipellille, joka makoilee uunin pohjalla, tämä siksi että savustus alkaa tuon lämmön takia ja annetaan ottaa alkutöhinät sen 15 min. Sen jälkeen uuni pienemmälle 175 ja antaa puten käristä kypsäksi, itse annoin olla sen 30 min. Tuon ekan vartin aikana ehtiikin sopivasti valmistella juurekset.

Aurajuustojuurekset
Porkkanaa
Lanttua
Naurista
Palsternakkaa
Paprikaa
Sipulia
Valkosipulia
Aurajuustoa
Kermaa

Tämähän on helppoa kuin mikä rehut vain reilun kokoisiksi paloiksi ja vuokaan sekä mausteet perään. Mausteena voi käyttää mitä kukin haluaa tai laittaa vain suolaa, sillä kasvikset maistuvat siltäänkin hyviltä. Juureksien päälle reippaasti öljyä ja uuniin ihan hetkeksi tuohon kovaan lämpöön n. reilu 5 min. Kun uunista puotetaan lämpö pistä oman maun mukaan auraa ja pari desiä kermaa. Itse laitoin vielä folion kanneksi ja saavat olla puten kanssa sulassa sovussa kunnes molemmat ovat valmiita.
Loppusilauksena vielä grillivastus päälle uuni täysille ja kaiva sika pois pussista ja käryytä tuo ihanainen ihrakerros rapeaksi ja mustaksi.Kastikkeeksi kelpaa savustuspussin pohjalle jäänyt paistoliemi joka ei kaipaa edes mausteita, paremman toki siitä saa kun kippaa kattilaan, kiehauttaa ja laittaa lorauksen kermaa mutta maistuu ihan pelkiltäänkin. Mukavasti maistui viski ja savu possussa, ehkä hiukan enemmän olis saanut olla savua lihassa mutta se on taas makukysymys kuka tykkää mistäkin.

Kommentit

Suositut tekstit